mandag 16. juli 2012

VARANGERFJORDEN OG KYSTEN

Varangerfjorden hører med blant fremste fugleområdene i Norge, og hele strekningen på nordsida fra Varangerbotn, forbi Vadsø og Vardø og ut til Hamningberg, består av ei lang rekke med glimrende enkeltlokaliteter, både fjære- og gruntvannsområder, elveutløp, myrer, vann, fuglefjell, fjellvidder m.m. Her er noen inntrykk av dette området.

Ekkerøy. Hvite sandstrender, men ingen sydentemperatur i vannet.

Bebyggelsen på Ekkerøya. Fuglefjellet med flere tusen krykkjer ligger til venstre, men jeg fikk for dårlig tid til å få noen bra bilder derfra, så det får vente til en annen gang.

Rugende dvergsnipe. Denne høyarktiske vadefuglen hekker i Norge (og Europa) bare i Finnmark og langs den russiske ishavskysten. 

Polarsisik i bakgrunnen og en snodig figur i forgrunnen. Fra en hage i Skallelv.

Vadsøya med luftskipsmasta hvor Roald Amundsen fortøyde luftskipet på sine ferder til Polhavet på 1920-tallet. Dammen i forgrunnen har en god bestand av svømmesniper, representert med to bilder under.



Fjellerke ved Svartnes, Vardø

Et av karaktersymbolene på Finnmark, reinen. Fra Sandfjorden.

Kyststrekningen fra Vardø til Hamningberg er et spektakulært landskap, med forrevne klipper og bergformasjoner. Et goldt og tilsynelatende øde landskap, men med et rikt fugleliv i fjæra og ute på sjøen.



Turens høydepunkt var en harlekinand (kun 3-4 funn fra før i Norge, hekker nærmest på Island) som ble oppdaget i Persfjorden, av lokale ornitologer, og virket som en magnet på fuglekikkerne som allerede var i området fra før. Fikk dessverre bare uskarpe bilder på langt hold (tatt herfra), så jeg viser bilder av de som ser på anda i stedet. Den ligger nedenfor steinstranda til høyre i bildet.

På veien ut til Hamningberg passerer vi Sandfjorden, en oase midt i det golde landskapet, med sandstrender,  svære sanddyner, grassletter og frodige vierkratt langs elva.


Det forlatte fiskeværet Hamningberg (innhentet og dømt av framskrittet) ligger i enden av veien. Et idyllisk sted om sommeren, hvor flere av husene brukes til sommerhus/fritidshus. Veien er stengt om vinteren.

  


Lappiplerke, Hamningberg.

Verdens nordligste hekkeplass for pilfink?

Havørn i silhuett. 
Slutten på årets Finnmarkstur, men kanskje jeg kommer tilbake en annen gang? Det har jeg lyst til. Time vill sjåvv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Frostmorgen ved Billedholman

Frostmorgen ved Billedholman
Bildet ble tatt 2. januar 2010, i minus 23 og stive fingra!