søndag 15. juli 2012

PASVIK

Pasvikdalen i Sør-Varanger kommune presser seg inn som en kile mellom Finland og Russland, og her finner vi en utløper av den sibirske taigaen, barskogsbeltet som strekker seg over den nordlige halvkule, helt øst til Beringstredet. Her er urskog i Øvre Pasvik nasjonalpark (vi var dessverre ikke dit), mange flotte våtmarksområder langs Pasvikelva og en stor bjørnestamme. Vi tilbrakte to dager her, med overnatting i Myrbekkoia. Værmessig var det stort sett skitvær, med regn og vind, ikke spesielt gunstig på fuglesang, eller fotografering. Vi var likevel heldige, og fikk sett og hørt både lappsanger og dvergspurv, som er blant drømmeartene for mange. Blåstjert hekket på Kjerringneset i fjor, og en syngende hann ble funnet et par dager etter at vi hadde dratt fra Pasvik.

Her er Torstein Holstskog, Stein Bukholm, Tom Roger Østerås (turleder) og Bård Nyberg (turleder) som ser etter konglebit på Kjerringneset.

Geir Birkeland prøver å komme på fotohold på konglebitene (2 stk), som fant noe å spise blant reinlaven.



Her er tre bilder jeg fikk av konglebitene, en art som finnes i furuskogene i Finnmark, samt i enkelte barskogsområder lenger sør i Norge.De er ikke spesielt sky. 



Lavskrika er heller ikke særlig sky av seg. Plutselig er de bare der, og forsvinner igjen, helt lydløst.

 Utsyn over Pasvikelva fra fugletårnet ved Skrøytnes. Russland på motsatt side. Som bildet viser, er det grått og vått. I dette området så vi bl.a. minst 23 lappfiskender, sædgjess, sangsvane, dvergmåse, skjeand, havørn og sidensvans.

Andre interessante arter som ble registrert fra Pasvik: sotsnipe, tretåspett (reir), duetrost, lappmeis (hekkende i fuglekasse).



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Frostmorgen ved Billedholman

Frostmorgen ved Billedholman
Bildet ble tatt 2. januar 2010, i minus 23 og stive fingra!