søndag 15. juli 2012

FINNMARK - en ornitologisk drøm

Finnmark har alltid hatt en egen eksotisk klang blant ornitologer, både i Norge og internasjonalt. Med sin beliggenhet helt nord i Europa, nærhet til Arktis og den sibirske taiga, kan man oppleve et fugleliv utenom det vanlige, både med tanke på arter og antall. Jeg har vært i Finnmark en gang før, på en ferietur med mine foreldre for snart 40 år siden, men da var jeg bare 12 år, og husker bare bruddstykker av turen. Gjennom studietilbudet BirdId/Fuglekjennskap på HiNT (www.birdid.no) benyttet jeg sjansen til å bli kjent med natur og fugleliv i Finnmark, og meldte meg på turen som ble arrangert i 2012, ei uke i slutten av juni. Her presenteres et utdrag fra noen av opplevelsene vi hadde, fortrinnsvis der jeg har fått noen brukbare bilder å illustrere med. Siden dette var en tur med fokus på fugler og å få sett så mange arter som mulig, og mange områder som skulle besøkes over et kort tidsrom, ble det ikke alltid tid til så mye fotografering som jeg hadde håpet på. Værforhold, lysforhold, god tid, være på rett plass til rett tid, flaks, osv spiller inn når en skal få gode bilder. Bildeutvalget er derfor noe mangelfullt med tanke på endel typiske Finnmarksarter. Bildene her presenteres i bolker, først fra Kongsfjordfjellet, samt turdeltakerne, andre bolk er fra Pasvik, tredje fra Hornøya, og siste bolk er fra Varangerfjorden/kysten. 


Vart dåkk skræmt no? Snøugle er en drømmeart for mange, og i fjor var et suksessrikt hekkeår for arten i Finnmark. Dessverre fikk ikke vi sett noen ekte snøugler, og denne snøugla (ca 5 cm høy) med to unger i reiret er formet av menneskehånd, og sto i en av hyttene vi overnattet i. Jeg drømmer fortsatt...

Her er turdeltakerne, speidende etter snøugle(?) på Kongsfjordfjellet, fra venstre: Torstein Holtskog (fra Bø i Telemark), Geir Birkeland (Kristiansand/Lista), Stein Bukholm (Kornsjø, Østfold), Tore Reinsborg (Levanger), Tom Roger Østerås (Stjørdal) (turleder), samt far og sønn Bjørn Mo og Olav Mo, som også var i området, sammen med Morten Kersbergen og Bjørn Tore Rekve-Seim. De kommer fra Rogaland.

Boltit på Kongsfjordfjellet 

Haukugle i Juladalen, på vei opp til Kongsfjordfjellet.

Haukugla var et ettertraktet fotoobjekt, her klargjøres fotoutstyret. Fra venstre, Morten Kersbergen, Tom Roger, Bjørn Tore Rekve-Seim.

Haukuglefotografer tar en pause. Fra venstre, Morten Kersbergen, Torstein, Geir, Stein, Bjørn (eller var det Olav?) Mo (vet ikke fornavnet på de to). Tore og Tom Roger med ryggen til.

Av andre arter så på Kongsfjordfjellet og omegn, var bl.a. havelle, fjelljo, tyvjo, blåstrupe, lappspurv.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Frostmorgen ved Billedholman

Frostmorgen ved Billedholman
Bildet ble tatt 2. januar 2010, i minus 23 og stive fingra!