fredag 27. mars 2015

Skitur til Fagerlihytta

Helga 13-15. mars var jeg på en skitur fra Ytteråsen til Fagerlihytta, som ligger ved Litj-Leksdammen i Leksdal statsallmenning, Stjørdal kommune. Hytta er en av utleiehyttene til Stjørdal fjellstyre og kan leies for en rimelig pris: http://www.fjellstyreneistjordal.no/index.php/hytter/hyttebooking.

Turen startet kraftig forsinket fra Ytteråsen, og mesteparten av turen gikk i mørke. Første halvpart av turen gikk i motbakke opp mot Kufjellet og med en pulk på slep brukte jeg seks timer før jeg kom fram. Rota meg ned i en bekkedal med åpen bekk den siste kilometeren men etter mye strev fant jeg fram til hytta.

Dagen etter gikk jeg en tur mot Portskaret og Gråvatna, i strålende vær og skiføre. På kvelden ble anledning til å ta bilder av stjernehimmelen. Søndag formiddag gikk turen tilbake til Ytteråsen, men denne gangen via ei merka skiløype mellom Gråvatna og Ytteråsen og et mer vennligere terreng.

Av dyreliv var det lite å registrere. Tre liryper, hvorav en fløy forbi utedassen og de andre to sett på turen tilbake. To kjøttmeis var en snartur innom ved hytta og inspiserte en fuglekasse. Tre ravner ble også sett, to svarte og flygende over Portskaret og en av tre som satt i snøen ved skisporet (se bilde under). Det mest overraskende var en neslesommerfugl som satt i snøen utenfor hyttedøra, med slitte vinger. Den hadde trolig overvintret i hytteveggen og våknet av solvarmen.

På vei opp mot Kufjellet i mørket. Lys fra hus og bosetting på Ytteråsen i bakgrunnen.

Fagerlihytta ligger vakkert til ved Litj-Leksdammen.


Fra Portskaret mot Skarvan.

Gråvatnet og Skarvan

Gråvatnet og Skarvan

En ravn i to varianter

Tidlig vårtegn!
Morgenstund ved Fagerlihytta. Kanskje på tide å friske opp hytta med ny maling?


Påskevær!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Frostmorgen ved Billedholman

Frostmorgen ved Billedholman
Bildet ble tatt 2. januar 2010, i minus 23 og stive fingra!