tirsdag 23. april 2013

Jerv i Stjørdal

Søndag 7. april var det en (eller to?) jerv som var på besøk i Stjørdal, og som satte spor etter seg i lokalavisene Stjørdals-Nytt og Stjørdalens Blad. Stjørdals-Nytt meldte 10. april om at det søndag kveld var funnet ferske jervspor som gikk mellom Buvatnet og Remarka. 16. april meldte Stjørdalens Blad om at det var funnet jervspor på søndag morgen i Forradalen, som gikk vestover. 
Samme søndag var jeg på skitur i Rådalen, som ligger midt mellom de to områdene nevnt i avisene. På denne skituren kom jeg over jervsporene, uvitende om at de var funnet andre steder. Avstanden mellom der de ble funnet i Forradalen og til Remarka er ca 3 mil, så denne jerven (eller disse jervene) har vandret langt på noen få timer. Dette er første gangen jeg har funnet spor av jerv. En kjempefin naturopplevelse for meg i et lite villmarksområde i Stjørdalen. Men så spørs det da, om de som skal slippe sau ut i marka til sommeren er så veldig begeistret for at jerven har kommet hit. 



Sporet er ca 15-16 cm langt, sammenlignet med mobiltelefonen.  


En rev har også fulgt etter jerven.  




Jerven har store føtter som flyter godt oppå snøen. 

Jervspor og revespor 




 
Avslutter med noen spor av rev. Bildet under viser at revesporene kan ligne på mår, med skråstilte spor. Revesporene er noe større, og ved sporing lenger fram gikk sporene over til trav, noe som er mer vanlig for reven.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Frostmorgen ved Billedholman

Frostmorgen ved Billedholman
Bildet ble tatt 2. januar 2010, i minus 23 og stive fingra!